
عنوان: اگرواكولوژي مناطق خشك دفتر اول: بوم شناخت غذا
نویسنده: علیرضا کوچکی مهدی نصیری محلاتی سرور خرم دل محمد خواجه حسینی
تاریخ انتشار: 1401
شابک (ISBN): 978-964-386-540-5
ناشر: دانشگاه فردوسی مشهد
شمارگان (تیراژ): 100
نوبت چاپ: 1
تعداد صفحات: 368
فروست انتشارات: 862
قطع: وزیری
نوع جلد: شومیز
اطلاعات بیشتر:
عنوان به انگلیسی: Dryland Agroecology First Part: Food Ecology
قیمت چاپی: 2000000
قیمت کتاب الکترونیکی (ریال): 645000
نویسنده: علیرضا کوچکی مهدی نصیری محلاتی سرور خرم دل محمد خواجه حسینی
تاریخ انتشار: 1401
شابک (ISBN): 978-964-386-540-5
ناشر: دانشگاه فردوسی مشهد
شمارگان (تیراژ): 100
نوبت چاپ: 1
تعداد صفحات: 368
فروست انتشارات: 862
قطع: وزیری
نوع جلد: شومیز
اطلاعات بیشتر:
عنوان به انگلیسی: Dryland Agroecology First Part: Food Ecology
قیمت چاپی: 2000000
قیمت کتاب الکترونیکی (ریال): 645000
درباره کتاب:
مناطق خشک جهان از تابآوری اندکی برخوردارند. با وجود این، درمعرض انواع تنشهای محیطی، بهویژه کمآبی و گرما قرار دارند. انسان در طی دوران زندگیِ بسیار طولانی خود در این مناطق، به این تنشها سازگار شده، ولی درطی سدۀ اخیر آسیبپذیری این مناطق بهدلیل تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت، تحوّلات اقتصادی و سیاسی و نیز ورود فنّاوریهای ناسازگار افزایش یافته و در نتیجه منابع طبیعی تجدیدپذیر بهویژه آب، خاک و تنوّع زیستی آن خسارت های غیرقابل برگشتی را تجربه کرده است. بدینسان مناطق خشک که محلّ ظهور بسیاری از تمدّنهای کهن، مرکز پیدایش جوامع سکنیگزین و نیز خاستگاه کشاورزی بوده، بیش از سایر اقلیمهای جهان آسیب دیده است. در این راستا، بهعلت سابقۀ دیرین کشاورزی در این مناطق، طراحی روشهای مدیریت مبتنیبر مفاهیم بومشناختی در قالب بینش اگرواکولوژی مورد توافق جوامع علمی و نیز سیاستگذاران جهان است. اهداف مجموعۀ پیشرو نیز مبتنیبر همین نگرش، یعنی تلفیق دیدگاه هایِ بومسازگار و رهیافت های تولید پایدار غذا در مناطق خشک و بهویژه در ایران است؛ زیرا تاکنون چنین ساختار مکتوبی در منابع علمی کشور منتشر نشده است. این مجموعه در سه دفتر جداگانه طراحی شده است: در دفتر نخست، غذا در قالبی بومشناختی و از جنبه های اجتماعی و فرهنگی بررسی شده است، دفتر دوم به مدیریت منابع و بومنظام های کشاورزی در مناطق خشک پرداخته است و دفتر آخر به رهیافتهایِ بومسازگار در کشاورزی مناطق خشک اختصاص دارد. مطالب این مجموعه که تجمیع اندیشه های پژوهشگران این عرصه های علمی است می تواند برای استادان، دانشپژوهان و دانشجویان رشته های کشاورزی، منابع طبیعی، محیطزیست و زیستشناسی و نیز مروّجان و همچنين کشاورزانِ پیشرو مفید واقع شود.
مناطق خشک جهان از تابآوری اندکی برخوردارند. با وجود این، درمعرض انواع تنشهای محیطی، بهویژه کمآبی و گرما قرار دارند. انسان در طی دوران زندگیِ بسیار طولانی خود در این مناطق، به این تنشها سازگار شده، ولی درطی سدۀ اخیر آسیبپذیری این مناطق بهدلیل تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت، تحوّلات اقتصادی و سیاسی و نیز ورود فنّاوریهای ناسازگار افزایش یافته و در نتیجه منابع طبیعی تجدیدپذیر بهویژه آب، خاک و تنوّع زیستی آن خسارت های غیرقابل برگشتی را تجربه کرده است. بدینسان مناطق خشک که محلّ ظهور بسیاری از تمدّنهای کهن، مرکز پیدایش جوامع سکنیگزین و نیز خاستگاه کشاورزی بوده، بیش از سایر اقلیمهای جهان آسیب دیده است. در این راستا، بهعلت سابقۀ دیرین کشاورزی در این مناطق، طراحی روشهای مدیریت مبتنیبر مفاهیم بومشناختی در قالب بینش اگرواکولوژی مورد توافق جوامع علمی و نیز سیاستگذاران جهان است. اهداف مجموعۀ پیشرو نیز مبتنیبر همین نگرش، یعنی تلفیق دیدگاه هایِ بومسازگار و رهیافت های تولید پایدار غذا در مناطق خشک و بهویژه در ایران است؛ زیرا تاکنون چنین ساختار مکتوبی در منابع علمی کشور منتشر نشده است. این مجموعه در سه دفتر جداگانه طراحی شده است: در دفتر نخست، غذا در قالبی بومشناختی و از جنبه های اجتماعی و فرهنگی بررسی شده است، دفتر دوم به مدیریت منابع و بومنظام های کشاورزی در مناطق خشک پرداخته است و دفتر آخر به رهیافتهایِ بومسازگار در کشاورزی مناطق خشک اختصاص دارد. مطالب این مجموعه که تجمیع اندیشه های پژوهشگران این عرصه های علمی است می تواند برای استادان، دانشپژوهان و دانشجویان رشته های کشاورزی، منابع طبیعی، محیطزیست و زیستشناسی و نیز مروّجان و همچنين کشاورزانِ پیشرو مفید واقع شود.
فهرست مطالب:
فصل 1. فرهنگ، غذا و تمدّن: دیدگاهی بومشناختیفصل 2. غذا از منظر بوم شناختی در هنرهای باستانیفصل 3. غذا در آینۀ میراث کشاورزیفصل 4. تولیدات غذایی بوم سازگار در عرصه های حقوقی و اسناد جهانیفصل 5. غذا و فلسفه: در تضاد یا تعاملفصل 6. چالش های اخلاقی غذافصل 7. خلأ فلسفی معرفت شناسی غذافصل 8. نقش جوامع بومی و محلّی در امنیت و حاکمیت غذاییفصل 9. بوم شناسی غذا و تغذیهفصل 10. بهداشت غذایی و سلامتفصل 11. غذا از منظر اقتصاد بوم شناختی و محیطیفصل 12. تجارت غذا: رهیافتی بوم شناختیفصل 13. تجارت آب مجازی در غذا
فصل 1. فرهنگ، غذا و تمدّن: دیدگاهی بومشناختیفصل 2. غذا از منظر بوم شناختی در هنرهای باستانیفصل 3. غذا در آینۀ میراث کشاورزیفصل 4. تولیدات غذایی بوم سازگار در عرصه های حقوقی و اسناد جهانیفصل 5. غذا و فلسفه: در تضاد یا تعاملفصل 6. چالش های اخلاقی غذافصل 7. خلأ فلسفی معرفت شناسی غذافصل 8. نقش جوامع بومی و محلّی در امنیت و حاکمیت غذاییفصل 9. بوم شناسی غذا و تغذیهفصل 10. بهداشت غذایی و سلامتفصل 11. غذا از منظر اقتصاد بوم شناختی و محیطیفصل 12. تجارت غذا: رهیافتی بوم شناختیفصل 13. تجارت آب مجازی در غذا
موضوع:
بوم شناسی مناطق خشک
کشاورزی مناطق خشک
کشاورزی، منابع -- مدیریت
تقدیر نامه ها:
اثر درخور تشویق در چهل و یکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران(1402)
اثر درخور تشویق در چهل و یکمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران(1402)